روزه و قلب
در صورتی که روزه داری در ماه رمضان با کاهش وزن همراه باشد آثار مثبتی بر کاهش عوامل خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی دارد، در ماه رمضان سطح ماده ای در خون به نام هموسیستتین به میزان قابل توجهی کاهش می یابد و این عامل به همراه تعدیل وزن از ابتلا به بیماری قلبی می کاهد. کاهش کلسترول بد، کاهش فشار خون و افزایش کلسترول مفید خون، افزایش قدرت انقباضی قلب و دفع چربی های زاید از مزایای روزه داری بر دستگاه قلبی عروقی است.
افرادی که از بیماری های قلبی رنج می برند به خصوص کسانی که باید داروها را سر ساعت مصرف کنند نباید روزه بگیرند چونن دریافت نکردن دارو در این افراد عوارض بدی مانند سکته و حملات قلبی را برایشان به همراه دارد. البته در صورتی که پزشک معالج اجازه جابجایی ساعات مصرف دارو را دادده باشد، روزه گرفتن برای این افراد نیز اشکالی ندارد.
روزه و گوارش
یکی از آثار مهم روزه بر دستگاه گوارش به خصوص معده است. در طول 11ماه سال، ما انواع و اقسام غذاها و تنقلات را استفاده می کنیم. بدون این که توجه نماییم این مواد می توانند چه تأثیر بدی بر دستگاه گوارش ما داشته باشند معده و مری و روده ها پیوسته در حال هضم غذا هستند و کمتر استراحت می کنند.
کبد با ترکیب کردن مواد و لوزالمعده با ترشح هورمون های خاص ، مواد زاید را از بدن دفع می کند. روزه داری در طول یک ماه موجب می شود دستگاه گوارش کمی استراحت داشته باشد و از ابتلا به بسیاری از امراض پیشگیری می شود. بسیاری از افراد با داشتن کمی ناراحتی های گوارشی از روزه گرفتن اجتناب می کنند، در حالی که با رعایت چند نکته تغذیه ای می توان از این عوارض جلوگیری کرد. مصرف نکردن غذاهای سرخ کرده، پر ادویه و چرب و شیرین که موجب سوءهاضمه وسوزش معده می شود به این افراد توصیه می شود از آن جا که در مدت روزه داری اسیدینه معده بالا می رود، مصرف این مواد می تواند سبب سنگینی در معده، ترش کردن و سایر مشکلات گوارشی شود. در عوض، غذاهای پرفیبر و میوه وسبزی می تواند از تولید بیش از حد اسید در معده جلوگیری کند.
روزه و حافظه
امروزه شیوه های متعددی را برای تقویت حافظه توصیه می کنند، اما کسانی که روزه می گیرند نیاز به تمرینات تقویت حافظه ندارند، زیرا یکی از فواید روزه تقویت حافظه است. حضرت علی (ع) در یکی از احادیث می فرمایند سه چیز موجب تقویب حافظه است: مسواک زدن دندان ها، روزه گرفتن و خواندن قرآن. اثر روزه در افزایش حافظه یک تأثیر فیزیولوژیک است که در نتیجه رسیدن غذاهای سالم به سلول های مغز بعد از چند ساعت گرسنگی و بی غذایی است.
برای داشتن حافظه سالم و قوی سعی کنید پس از 12 ساعت گرسنگی غذاهای مفید و در عین حال مغذی مصرف کنید. خشکبار، غلات، حبوبات، میوه، سبزی و ماهی از جمله غذاهای مغذی برای حافظه اند.
روزه و سلامت روانی
روزه داری سبب کاهش افسردگی و اضطراب و افزایش اعتماد به نفس می شود. افکار پارانوئیدی و وسواس در افرادی که مبتلا به این اختلالات روانی هستند در ماه رمضان کاهش می یابد و عزت نفس افراد افزایش می یابد. تحقیقات مشخص کرده است که میزان جرم و جنایت، دزدی، رفتارهای نابهنجار و خشونت آمیز با روزه داری کمتر می شود. تربیت و تمرین نفس و کنترل اختلالات رفتاری و روانی از مزایای روزه داری است. فرد روزه دار احساس صبوری بیشتری کرده و خود را از درگیری ها و آن چه او را عصبی می کند دور می سازد. صبر یکی از راه های سلامت و بهداشت روانی است که در روزه دار تجلی می یابد . روحیه عفو و گذشت و اجتناب از رذایل اخلاقی از دیگر آثار روزه بر روح و روان انسان است. وقتی انسان در جریان روزه، انگیزه های گرسنگی و تشنگی و جنسی خویش را کنترل می کند در پایان روز احساس موفقیت کرده و بر اراده خویش اعتماد پیدا می کند. احساس خود کم بینی از او دور می شود و احساس شادکامی به او دست می دهد.
برچسب ها :
ویژه نامه ,